Последња ткачница свиленог дамаста у Европи

У Бездану, крај Сомбора, ради последња ткачница свиленог дамаста у Европи. Разбоји у ткачници отвореној пре 140 година су, као културно добро, под заштитом државе, а оно што се ту произведе купују елитни светски хотели и ресторани. Најтеже је, кажу, пронаћи и обучити раднике и одржати квалитет производа.

Да би се добио један центиметар дамаста потребно је око тридесетак оваквих покрета, а годишње направе и до хиљаду квадратних метара свиленог дамаста. Није лако, али, се научи. Поносни су што раде оно што нико други на свету не уме. Потребни су - стрпљење и добра концентрација.

"Ја волим ово, волим овај посао и зато сам овде. Вуче ме ово. Толико година сам овде. Волим ову смиреност. Мене то одмара. Замислим се у то ткање и одморим, како кажу", каже Бисерка Мартиновић.

Већ сада их је кажу, упола мање, него разбоја. Раде у једној смени. Само у случају неке веће поруџбине остану дуже.

"Сваки разбој има своју норму. Најмањи је два метра и двадесет центиметара, а највећи три метра и шездесет центиметара. Највећи стољњак направимо за око отприлике седам сати", објашњава Катица Крушковић, ткач.

Унутрашњост можда, подсећа на музеј, али оно што се овде направи купују најелитнији хотели и ресторани у земљи и свету. Труде се да одрже квалитет, па памук и свилу увозе. Располажу са преко стотину боја и дезена.

Разбоји као и сам процес производње, 2005. године проглашени су културним добром. Ова ткачница, једна је од најпосећенијих туристичких атракција у Сомбору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво