Нови начин давалаштва

По броју добровољних давалаца крви и успешним акцијама Ваљево је деценијама пример добре праксе. Ипак, даваоци сматрају да би нови Закон који ће увести битне промене у ту област могао да умањи број акција и количину прикупљене крви.

Владислав Миливојевић из Ваљева дао је крв 155 пута, а више од 30 година организује акције добровољног давалаштва. Његове замерке новом Закону о трансфузијској медицини односе се на немогућност да Служба за трансфузију Опште болнице у Ваљеву прикупља крв, као и да удружења давалаца органузују мање акције.

"Републичка трансфузија долазиће само ако им неко гарантује да ће скупити преко 50 боца, од 50 до 100 боца крви, све остале мале акције неће бити покривене, овај, са њиховим доласком. Значи, у случају билокаквих потреба, Оделење не постоји, неће се у Ваљеву моћи дати крв. Значи, све што се прикупи отићиће за Београд", каже Владислав Миливојевић, добровољни давалац крви из Ваљева.

У Ваљеву нови Закон о трансфузијској медицини примењиваће се од 01. јуна ове године. Овдашњи Црвени крст и Институт за трансфузију крви Србије правиће календар акција и обавештавати добровољне даваоце. Служба за трансфузију ваљевске болнице бавиће се само клиничком трансфузијом и рационалном применом крви у лечењу пацијената.

"Предност ће бити у томе што ће се радити најсавременије тестирање на једном месту, ПИ СИ АР тестирање, које ће омогућити да ми користимо набезбеднију могућу крв са минимумом или потпуно избаченим ризиком за пренос трансмисионих болести које се преносе путем крви. Друга предност је та што ће болничке банке крви имати више времена и потпуно се посветити пацијентима", објашњава Милутин Михајловић, начелик Службе за трансфузију Опште болнице Ваљево.

Тестирање крви радиће се једино на Институту за трансфузију Србије, а обрада у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. 47 болница у Србији постаће банке крви, које ће годишњим планом потреба бити снабдеване из великих центара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи