Сточари забринути због ниских откупних цена товљеника

Сточаре у Мачви поново брине цена товљеника која је за кратко време, са 200 динара пала на 140 динара за килограм живе ваге. Додатни проблем је, тврде тамошњи узгајивачи свиња, што откупа готово и нема.

На газдинству у Табановићу, породица Мирковић у тову има око 250 свиња. Уместо зараде, од товљеника које ће продати следеће седмице, остаће им кажу, само празни џепови.

"Цена је била солидна, 200 динара", каже Иван Мирковић, сточар из Табановића, "сад је пала како чујем, на 140, па и 135 динара где је лошији квалитет. То је много лоше, много губимо. Прасе нас сад кошта петнаест хиљада динара."

Ниска откупна цена угрожава сточарску производњу. Без зараде ће остати и Горан Мостић из Дреновца који у оборима има више од стотину свиња:

"Уз сву сушу, уз сву нашу муку још те велике осцилације цене. Цена не би требало да буде испод 180 динара. Ту се уклапају неки трошкови производње, тако где је затворен систем, крмача, прасе, товљеник."

Мачвански сточари, сваке зиме имају проблем са продајом свиња. Застој у откупу утицао ја на пад цене, тврде надлежни.

"Пољопривредни произвођачи имају велики проблем, а откупљивачи тргују, буквало уцењују пољопривредне произвођаче, обарају цену", истиче Предраг Срдановић, из Одељења за пољопривреду града Шапца, "и што је горе, са обореном ценом, још не откупљују, ни приближно колико откупљују током године."

Сточари кажу да ће се губици у производњи одразити се на пролећну сетву. Док цена свиња у класи готово свакодневно пада, због мале понуде на тржишту, прасићи се у Мачви продају по 300 динара за килограм.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи