Седамнаеста деценија шумадијског Беча

Горњи Милановац обележава 165 година од оснивања вароши. Тада најмлађа окружна варош у Србији, указом кнеза Александра Карађорђевића 1853. године преселила се из Бруснице у Дивље поље, на десној обали реке.

Варош је изграђена је према једним од првих урбанистичких планова, са правилним распоредом улица и са централним тргом.

"Заправо је био замишљен као једна врста шумадијског Беча односно једне средњоевропске вароши, средином 19. века као прогресивне вароши која је ишла корак испред свога времема", објашњава историчар Александар Марушић.

Шест година од изградње, варош указом Милоша Обреновића добија ново име, по кнежевом полубрату војводи Милану. Више од век и по за читав горњомилановачки крај везују се историјске личности и догађаји. Некада је град на Деспотовици словио за привредно најразвијенији.

"Милановац је данас, 165 година од оснивања, на добром путу да врати сав онај стари сјај који га је и чинио привредним чудом у неким временима бивше државе", каже Дејан Ковачевић, председник Општине Горњи Милановац.

Некада град чувених занатлија, Горњи Милановац се сврстава међу веће извознике и омиљене туристичке дестинације домаћих и страних туриста који уживају у рудничко-таковском крају, богатом историјским и природним вредностима.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи