Изложба дела уметничке збирке крагујевачког универзитета

Збирка уметничких дела Универзитета у Крагујевцу - око две стотине слика, графика и скулптура. Тридесет пет дела из ове репрезентативне уметничке колекције биће први пут представљено јавности.

Пола века згуснутих у потез. Идемо кроз време, удишемо боје и облике дела која су створили уметници српске ликовне сцене. Слике, графике и скулптуре из различитих епоха, уметничких праваца и сензибилитета, представљају пресек драгоцених дела насталих у последњих неколико деценија.

"Поред професора Бошка Карановића, треба споменути и дивне слике Стојана Аралице, Воје Станића, Анђелке Бојовић, Биљане Вуковић, Велизара Крстића, Моме Антоновића, а онда морам да поменем и нас, уметнике из Крагујевца, односно са крагујевачког ФИЛУМ-а", наглашава Бојан Оташевић, професор Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.

Уметничка збирка Универзитеа у Крагујевцу формирана је од поклона том храму образовања. Као да су призвали отварање Филолошко-уметниког факултета, а затим и Универзитетске галерије. Уметничко благо из ходника, канцеларија, забачених углова, први пут је систематизовано у колекцију. 

"Одједном испред нас, постоји сад поглед у космос, заправо, колико  је богатство Универзитета у Крагујевцу, са овом збирком и колико су значајна та дела", каже Драган Бошковић, проректор Универзитета у Крагујевцу. 

Збирку уметничких дела Универзитета у Крагујевцу, која се годинама увећавала, прати монографија у којој су приказани сви радови. Својеврсно културно благо, пред Крагујевчанима биће наредних месец дана, а затим креће по Србији.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи