Шабачки пољопривредници заинтересовани за средства из претприступних фондова

Велики број шабачких пољопривредника заинтересован је за бесповратна средства из ИПАРД фондова. Највише је оних који желе да купе нови трактор, јер могу добити повраћај 60 до 65 одсто уложеног новца.

На пољима у шабачком крају, трактори су неретко старији од пољопривредника који њима управљају. За набавка новог, заинтересовани су углавном млади земљорадници, који могу да рачунају на повраћај уложених средстава од 65 процената уложеног новца.

Теодор Теодоровић, пољоприведник из Богатића, прошле године набавио је атомизер за малину: "Ове године планирам да путем ИПАРДА купим неки трактор.''

Интересовање велико, а услови и критеријуми строги. Пољопривредници прво треба да уложе новац, а онда чекају да им се део средстава врати.

"Условљен си који трактор да купиш", каже Милоје Матић из Грушића, "на њега имаш тај повраћај који они дају, не можеш који би и теби одговарао."

"По једном крмету мора бити одређена квадратура, по једном бику. Морају да буду све јаме по стандарду, ретко које газдинство да то испуњава", подсећа Теодоровић.

Уз захтев се, између осталог, доставља бизнис план, као и потврда да газдинство испуњава еколошке стандарде.

"Складиште за стајњак мора бити од бетонске подлоге, ограђено темељом са три стране, слободно са четврте за манипулацију. И ако се атмосферске падавине слију, морају имати прихватни базен како се не би угрожавало земљиште и вода", објашњава  Зоран Бељић из Пољопривредне саветодавне стручне службе Шабац. "Они који то немају, морали би да користе своја средства, такође имају подстицаје за изгрању објеката за складиштење стајњака." 

Трактор за који добију новац из претприступних фондова, пољопривредници су у обавези  да користе најмање пет година. Поред механизације, уз европске подстицаје, многи желе да набаве и опрему за чување и прераду производа.

Душко Вулетић, пољоприведник из Шапца, који већ има сушару за воће и биље жели да уложи у мини-хладњачу.

Док пољопривреднике плаши обимна документација и строге контроле, стручњаци саветују да добро се информишу и не журе са доношењем одлука, јер је конкурс за набавку механизације и трактора отворен до 26. фебруара.


Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи