Кленовник - село угушено пепелом

Пепелиште Термоелектранe Костолац годинама угрожава здравље мештана Кленовник. Када дуне кошава, а то се у овом крају често дешава, пепео се подигне и прекрије цело село.

Село Кленовник - када дуне кошава и разнесе пепео са одлагалишта Термоелектрана Костолац - не види се. Уместо да буде пример европских стандарда, како је у најављивано ЕПС-у, пепелиште је постало загађивач који угрожава здравље мештана.

Куће су нам пуне пепела, спаваће собе су нам пуне пепела, плућа су нам пуна пепела", наглашава мештанка Кленовника Млађана Нешић. "Деца да расту у оваквој средини - немогуће."

Зоран Траиловић каже да, кад дуне ветар, сваког јутра чисти шљаку у кући: "О намештају немојте да причам. То је катастрофа."

Нема коме се Кленовничани нису жалили, ЕПС-у и бројним министарствима, јер проблем траје годинама. Али, све остаје само на обећањима.

Према речима Бобана Огњановића, председника МЗ Кленовник, одржано је неколико састанака:

"Све је било - биће, поправићемо. Одмах да кажем, ми смо преко републичког инспектора за заштиту животне средине практично две пријаве имали да поправе ово стање. Последња је из 2017. године, где су добили пријаву за привредни преступ. Међутим, ми немамо ништа практично од тога што је привредни преступ ако се овај проблем не реши."

Од 365 дана у години, кошава у овом крају дува бар сто. Толико дана годишње Кленовничани удишу пепео, који пролази кроз прозоре, улази у куће и школске учионице.

"Чак ево данас размишљамо да одемо у школу, позовемо директора да дан-два пусти децу да не иду у школу, јер ово ије хумано да деца по овој прашини иду у школу", каже Огњановић.

Деца су, како истиче Млађана Нешић, стално болесна, "а узрок томе је управо пепелиште".

Одлагалиште пепела Термоелектрана Костолац, формирано је на простору некадашњег површинског копа Ћириковац. По пројекту, овде би требало да се одлаже пепео претворен у течну масу, како га не би разносио ветар. Али, дешава се супротно. Зашто - за сада нема одговора из ЕПС-а, али се свакако мора наћи решење овог проблема. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво