Миодраг Рајковић номинован за најплеменитији подвиг године

Нишки ватрогасац спасилац Миодраг Рајковић номинован је за награду "Најплеменитији подвиг" Вечерњих новости. Рајковић је са колегама прошле зиме осам сати спасавао људе завејане на ауто-путу код Ниша.

Годину дана касније фотографија са залеђеним трепавацима, још је у сећању ватрогасца спасиоца Миодрага Рајковића и његовог колеге Милана Видојевића. Кажу да ће им тај Бадњи дан који су провели на ауто-путу заувек бити у сећању.

"Нисам ни приметио да сам се заледио и да је лед био свуда по мојој одећи", каже Рајковић, "Касније кад сам ушао у ауто да се мало угрејем, онда је колега видео и рекао ‘гледај какав си, човече’ и онда ме сликао. Тако је и настала та фотографија."

"Ветар ненормално јак, видљивост никаква", сећа се Милан Видојевић, ватрогасац-спасилац. "Људи сви седе у колима, куцају на прозоре и чекају да неко дође да их спасе. Ми смо им били као добре виле."

То је била само једна од више од 2.000 интервенција, које нишка јединица има сваке године.

"Поред физичке спремности, спремности опреме за што брже деловање, потребна је и психичка спремност ватрогасаца да целокупну ситуацију одреде без икаквих грешака", истиче Срђан Николић, командант Ватрогасно-спасилачке бригаде у Нишу.

Нишки дописници Вечерњих новости одлучили су да због одважности и храбрости, номинују Миодрага Рајковића за награду "Подвиг године".

"Није први пут да ватрагосци буду награђени, што само доказује да су они извор хуманости и да су прави људи на правом месту", рекла је Јелена Ћосин, дописница Вечерњих новости.

"Свака секунда је важна за човека заглављеног у ауту", наглашава Рајковић. "Верујте ми, да те слике увек остану негде у подсвести и да вам се враћају."

Миодраг каже да је за њега највећа награда то што су се после интервенције јављале на десетине завејених породица из Србије, Француске и Бугарске и захваљивале на помоћи.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи