Кад амбасадор кува пиво

Удружење грађана "Музеј пиварства Ђорђе Вајферт" из Панчева обележило је 296 година од оснивања најстарије пиваре на Балкану, а тим поводом настављена је и хуманитарна акција у којој амбасадори кувају своје пиво.

Амбасадор Холандије у Србији Хенк ван ден Дол, заједно са дугогодишњим директором некадашње панчевачке Вајферт пиваре Братиславом Стојановићем, у казану од 50 литара на стари начин кувао је пиво од 12 килограма млевеног хмеља и слада.

После 40 минута кувања на температури од 67 степени и загревања до тачке кључања пиво ће се као и пре скоро три века хладити у подрумским пећинским коморама.

"Традиције су веома важне, јер у читавом свету оне чувају мирис, укус и идентитет једне заједнице, а поред тога глобално показују да постоји више сличности него разлика међу народима", наглашава Хенк ван ден Дол. "Србија као и Холандија има дугу традицију производње пива и када је 1722. године у Панчеву почела да ради пивара у мојој земљи је почело стварање индустријског златног доба."

Зграда старе Вајфертове пиваре преживела је бројне ратове и поплаве и данас симболично подсећа на стара добра времена када је Панчево био развијен трговачки и индустријски центар.

"Драго ми је да је после свега задржан првобитан облик овог здања", истиче Саша Павлов, градоначелник Панчева. "Ово је сигурно први индустријски објекат у Војводини, који је назначио пут развоја Панчева, односно индустријализацију града."

Економска сарадња између Холандије и Србије је веома развијена и у нашој земљи послује око 600 холандских компанија, а Холандија је прихватила и да нам буде ментор из области пољопривреде у преговорима за улазак у ЕУ.

"Треба имати визију и треба сањати лепе снове, јер ако сте упорни они ће се и остварити", рекао је Данило Голубовић, саветник министарке за европске интегарције из области пољопривреде. "Надам се да ће и Град и Република значајније помоћи овај пројекат, јер је ово значајно културно обележје Србије којим Панчево треба да се поноси."

Акцију кувања свог пива у Вајфертовом здању које се продаје у хуманитарне сврхе први је пре две године започео амбасадор Немачке, а наставио је прошле године амбасадор Мађарске у нашој земљи, а све то се чини у склопу припрема за обележавање великог јубилеја - три века постојања пиваре у Панчеву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво