Господин новинар - Пеђа Миљановић

Духовит, препознатљивог гласа и истанчаног новинарског стила, Предраг Миљановић обележио је више од две деценије готово свих телевизијских извештаја и прича са севера Баната. Сада уредник Дописништва Радио-телевизије Србије у Кикинди одлази у пензију, а колеге, грађани, као и званичници локалне самоуоправе надају се да ће имати достојну замену.

Пеђа Миљановић  рођен је 1953. године у Требињу, Факултет политичких наука завршио је у Београду 1975. године. Био је уредник првих локалних новина (КИ прес) и прве локалне телевизије у Кикинди. Две и по године био је ратни извештач Радио-телевизије Србије из Херцеговине. Богату каријеру заокружио је као новинар и уредник Дописништва  РТС-а у Кикинди.

"Посао ТВ дописника је напоран, захтеван и стресан", каже Миљановић, "али занимљив, изазован и привлачан."

За различите емисије Информативног програма РТС-а прокрстарио је Србију и Балкан, извештавао из Америке и Канаде. Добитник је две награде Града Кикинде, Повеље Општине Љубиње, Повеље "Капетан Миша Анастасијевић", а најдража награда му је, како каже, рад са младим новинарима и сарадницима.

"Он ме је научио неким првим корацима у свету праксе телевизијског новинарства и онога што  не бих могла да научим на факултету", наглашава Сандра Стојановић, студенткиња новинарства. "Његово дугогодишње искуство је заиста драгоцено." 

Предраг Миљановић је аутор више хиљада репортажа од којих као најзанимљивије истиче приче из родне Херцеговине: о вечито зеленом храсту, одгајивачу вукова, сељаку који хвата змије због противотрова. У Кикинди се надају да ће Пеђа имати достојну замену.

"Он је свом послу увек приступао професионално и људски, што је врло важно", истиче Станислава Хрњак, председница Скупштине града Кикинде, "и самим тим су сви догађаји са подручја нашег града и округа били део и информативних емисија РТС-а." 

"Професија новинара тражи, пре свега, искреност", наглашава Пеђа Миљановић. "Морате бити искрени према саговорнику, а то је пут искрености и према гледаоцу. Без узајамног повјерења нема добре приче, ни репортаже." 

Предустељив, срдачан и духовит, Пеђа Миљановић је и велики хуманитарац, ослонац људима у невољи - седамдесет пута је добровољно дао крв. Познаници за њега кажу: Господин новинар.


Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво