Обновљена парохијска црква у Чачку

Завршена је обнова и реконструкција парохијске цркве Светог Вазнесења Господњег у Чачку, највећа у последњих неколико деценија. Реконструкција је трајало готово годину дана. Кроз историју дугу осам векова, била је манастир а неколико пута и џамија.

Прве вернике обновљен храм примио је на бослужењима за Бадњи дан. И то годину дана од почетка темељне реконструкције која је обухватила сложене грађевинске радове. Након земљотреса 2008. године црква је оштећена а већи радови нису извођени још од тридесетих година прошлог века.

За последњу реконструкцију, Влада Србије донирала је 10 милиона динара а још око осам милиона донирали су грађани и привреда.

Према речима јереја Марка Мирковића, старешине  цркве, обијени су сви зидови, испуњене пукотине у зидовима бетонским адекватним малтером:

"Припрата храма је ојачана и арматурним мрежама, замењена је сва инсталација у цркви, противпожарна. Саниран је кров, на куполи је замењено стакло."

Чачанска црква једна је од најстаријих у Србији - саграђена још 1196. године као задужбина жупана Страцимира, брата Стефана Немање. У средњовековној Србији била је четврта у рангу богомоља уз Хиландар, Студеницу и Ђурђеве ступове.

Током осам векова била је манастир, три пута џамија и парохијска црква.

"Данашњи архитектонски склоп цркве у Чачку резултат је многобројних преправљања претварања у џамију али позних обнова у 19. веку предузетим да се цркви врати изглед православног хришжанског храма", истиче Делфина Рајић, директорка Народног музеја у Чачку. "Темељна измена спољашњег изгледа извршена је од 1926. до 1929. године. Узори за ову реконструкцију потражени су у рашком градитељству с краја 12. века и истодобним византијским црквама из Цариграда."

Како наводе у Народном музеју, последње три деценије црква је покренула многе јавне религиозне манифестације попут обележавања Божића, Богојављења и Спасовдана. Ови верски празници постали су званичне градске прославе.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво