Легализовање производње пиротске пеглане кобасице

Иако најпознатији пиротски производ, пеглана кобасица продаје се "испод тезге". Од стотину малих радионица у којима се производи, ниједна није регистрована. Нови закон, који се примењује од првог јауара, омогућиће им продају и на кућном прагу, ако се региструју.

Чак и на Сајму, који се у Пироту одржава крајем јануара, пеглана кобасица продавала се "на црно". Додуше квалитет пеглане контролисан је на захтев организатора, али не и производни процес.

Далибор Тошић, један од највећих произвођача пеглане кобасице сматра да ће захваљујући новом Правилнику, који предвиђа лакше услове, ускоро имати први легални производни погон.

"После сајма подносим Управи за ветерину захтев за регистрацију погона и надам се да ћемо добити РС број и одобрење за погон за прераду меса", каже Тошић. "Сада смо добили један правни основ на основу кога можемо да региструјемо погоне, легализујемо производњу и уз подршку државе и локалне самоуправе избацимо један квалитетан производ на тржиште."

Пошто се суши се на ветру а термички се не обрађује, регистрација производње пеглане кобасице, до сада је била могућа само у теорији. У удружењу произвођача чувене потковице очекују да ће применом новог Правилника више од 80% чланова, уз врло мала улагања, моћи да испуни услове за регистрацију производње.

То би могло допринети очувању традиције пеглане кобасице, сматра Марјан Савић, председник Удружења произвођача пеглане:

"Потрошачима ће донети једну додатну сигурност с обзиром да ће сваки произвођач морати да испуни минимум хигијенско санитарних услова."

У локалној самоуправи надају се да ће нови услови бити подстицајни за очување традиционалне производње не само пеглане, већ и пиротског качкаваља. Зато најављују подршку из Фонда за пољопривреду.

"Сада ћемо се потрудити да помогнемо свима онима који желе да се уклопе у овај нови Правилник, пре свега произвођачима пеглане кобасице и осталих производа од меса", каже Весна Лазаревић, из Градске управае Пирот.

Од наредне године право учешћа на Сајму имаће само регистровани произвођачи пеглане кобасице. То ће, сматрају у локалној самоуправи, омогућити и лакшу заштиту географског порекла.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи