Грб Краљева један од најлепших у Србији

Краљевчани са поносом истичу да је грб њиховог града један од најлепших у Србији. У званичној је употреби 20 година и сведочи о имену, прошлости и знаменитости Краљева.

Грб Краљева је црвени штит са седам златних круна. Сви знају због чега град има симболе краљевске порфире и седам златних венаца.

"Грб Краљева има седам круна и зато што су се наших седам краљева крунисали и манастиру Жичи. То сам научила у школи."

У Жичи су се заиста крунисали владари из династије Немањића. Стефан Првовенчани два пута. Потом његови синови краљеви Радослав Немањић, Стефан Владислав, Урош Први који је засадио Долину јоргована и краљ Драгутин који је, као и његов деда Стефан, два пута примио круну. Уметници, хералдичари и историчари су сагласни да је грб Краљева прави симбол града.

"Краљево је један од ретких градова који је на неки начин заокружио причу везану за име града Краљева, затим за грб и заставу са седам круна која асоцира на манастир Жичу", објашњава историчар Драган Драшковић. 

Прву скицу и калуп грба за потребе ливнице направила је академска сликарка Слободанка Прибаковић:

"Ја сам стара Краљевчанка и драго ми је што сам позвана да то урадим."

Постојало је више предлога, каже Хаџи Момир Бакрачевић, коаутор грба:

"Јавио се један Краљевчанин, доктор правних наука из Беча, Мијат Ивановић који је дошао на идеју да грб краљевачки садржи седам круна."

Постоје две верзије грба - општи и велики грб.

У Градској скупштини постављен је највећи грб Краљева. Такозвани велики грб који на штиту има сокола раширених крила, а у подножју траку на којој пише - НАМА ДОБРО А НИКОМЕ ЗЛО."

Грб је у основи и осталих знамења Краљева. Заставе испред градске куће, ленте градоначелника и кључа града.





Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се