Најпознатији врањански Митке

Књижевник Бора Станковић заштитни је знак Врања. Његова драма "Коштана" једно од најчешће играних комада у позориштима. Најпознатији врањски Митке је глумац Драган Станковић, а 40 година у позоришном свету обележио је и књигом "Заточеник позоришне магије".

На сцени је Драган Станковић небројено пута био у улози Миткета, и на отварању нашег дописништва пре 27 година. Један од најзанимљивијих и најособенијих ликова Боре Станковића.

 

"Био је Митке који је целога живота жалио за младошћу, ишао по дертови, по мераци, по убавињу, по лепотињу", каже Бранка Марковић, рецензент књиге.

Не само по Миткету, Драгана Станковића препознају и као Газда Марка, батинаша Дробца. Четрдесетогодишња каријера праћена је наградама и запаженим ролама.

"Радим са неким ко има толико искуства, а притом врло захтеван партнер, врло посвећен послу и од ког може да се очекује и помоћ и подршка", каже Бојан Јовановић, глумац.

Монографију или биографију,својеврсни дневник Драган Станковић почиње сећањем на тужни догађај, пожар у којем је изгорела зграда врањског позоришта. Књига је испуњена и фотографијама, документима, плакатима, повељама.

"Мој основни циљ је био да све то отргнем од заборава и да забележим. Пошто сам поседовао своју приватну архиву, а зна се шта је отишло са пожаром", каже глумац Драган Станковић.

"Оно што институције раде то је он сам завршио. Има и лирских секвенци које су употпуниле ово књижевно дело", наглашава професор Сунчица Денић Михаиловић, рецензент и декан Педагошког факултета у Врању.

Промоцији књиге "Заточеник позоришне магије" у Дому војске присуствовало је много Врањанаца.  Вече су употпунили и чланови групе "Извор" и вокални солисти Ивана Тасић и Слободан Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи