"Резервати природе" воде бригу о зрењанинским језерима

Уместо "Вода Војводине" од данас, нови управљач и старатељ за три језера у центру Зрењанина биће локално предузеће "Резервати природе".

Двогодишња Невена редовно са родитељима долази на зрењанинско језеро да храни патке и лабудове. Идилична слика у центру града, где се већ деценијама разним пројектима покушава обнова и додатна изградња приобаља сва три језера тзв."бегејске петље". Данас је први радни дан новог управљача овог природног добра "Резервата природе Зрењанин", а градјани очекују да се реше бројни проблеми.

Грађани Зрењанина кажу да им недостаје континуитет у управљању и уређењу тих језера, јер су још осамдесетих година пет година плаћали самодопринос. Говоримо о неколико десетина хиљада запослених да би ова три језера добила неку намену.

Једно од три зрењанинска језера одавно је запуштени трстик. Од планираног спортско-рекреативног центра ту је само пут поред чувеног "Моста на сувом", а на централном језеру поново треба утврдити обалу. Протеклог лета чишћењем дна и поправком затварача достигнута је друга класа квалитета воде.

"Предстоје озбиљни захвати на сва три језера. Вредност тих пројеката је око пола милиона евра", истиче Дејан Јованов, директор ЈП "Резервати природе Зрењанин". "Знате да језера 2-а и 2-б, језера код жељезничке станице практично више не постоје, да постоји само функционална веза измедју првог и трећег језера. Проблем је обрушавање обалских косина, а велике су и количине наталоженог муља. Дакле, имаћемо ми пуно посла у наредном периоду."

Преносом управљања језерима са "Вода Војводине" на Јавно Предузеће "Резервати природе Зрењанин" сада су могућа и учешћа у европским фондовима и ИПА пројектима којима би "Бегејска петља" постала од запуштене оазе природе до места наутичког туризма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво