Филмови Желимира Жилника у Панчеву

У клубу "Тавангарда"у Панчеву одржана је ревија документарног филма, а специјалан гост био је Желимир Жилник, којег лепе успомене везују за овај град.

У биоскопима, на редовном филмском репертоару, одавно већ нема у понуди документарних филмова, јер су дворане резервисане за оне који воле комерцијалне холивудске филмове, тако да се љубитељи уметничког ставралаштва сналазе на друге начине и по разним мањим клубовима гледају оно што воле.

 

"Пре две недеље сам дошао из Аргентине, пре тога сам био у Бостону, Њујорку и чак Сибиру.То је врло неуобичајено,јер постоји једна нова врста глади за тим специфичним филмовима који нису у већ постојећем колосеку и шеми", каже Жилник.

Желимира Жилника за Панчево везују посебне успомене , јер овде ја на почетку свог рада када то није било препоручљиво промовисао своје прве филмове, а чувени „Устанак у Јаску" овде је настао.

Тај филм сам направио у полемици са великим и угланцаним спектаклима на тему Другог светског рата, а сада се „Устанак у Јаску" често приказује испред неког од тих филмова и о њему се доста пише, а без Панчева у том моменту не бих наставио свој рад, додаје прослвљени редитељ.

У празничној ревији документарног филма Панчевци су видели два Жилникова документарна филма и још четири остварења домаћих младих аутора.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 03. јан 2018, 15:52)
anonymous [нерегистровани]

reditelj Želimir Žilnik

Da, Želimir Žilnik, sin Konrada Žilnika zvanog Slobodan, jednog od komandanata Ozrenskog partizanskog odreda u Drugom svetskom ratu. Pomenuti odred je delovao na prostorima desne obale Južne Morave, od Boljevca i Sokobanje na severu do Vlasotinca na jugu. Konrad Žilnik je bio hrabar covek i nažalost, stradao je u ratu pocetkom 1944 godine. Želimir Žilnik je dobar reditelj i ne sumnjam da bi se otac ponosio sa njim. I ja poštujem gospodina Želimira Žilnika iako se ne slazem uvek sa njegovim stavovima.