Изложба посвећена Стефану Првовенчаном

У Народном музеју Панчево отворена је изложба под називом "Од владара до светитеља - осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног" на којој се могу видети и костими који су коришћени за снимање серијала о Немањићима који ће се приказивати на РТС-У.

Династија Немањића, чији је зачетник Стефан Немањић, владала је Србијом више од два века и све што су нам оставили и данас плени лепотом и представља највредније тековине целокупне српске културе и духовне баштине, а много тога је уврштено и на Унескову листу светске баштине.

"Немањићи нису обележили само прву и најутицајнију епоху наше историје, већ су својим културним легатом успоставили стандарде који и данас важе. Обичаји, манастири, фреске и још много тога су одраз Немањићке лозе и култа који још увек зрачи са пиједестала наше српске историје", каже Светлана Месицки, кустос-етнолог.

Бурни догађаји при крају 18. века и тешка судбина српског народа у време ропства нису спречили монахе да сачувају наслеђе средњовековне династије Немањића, јер заједничко сећање на државу која је имала своје царство и самосталну цркву,одржало се и у тим тренуцима.Његове мошти као симбол српске независности и слободе сакриване су од непријатеља у манастирима.

"На Српском народном сабору у Темишвару донета је одлука да се братство монаха заједно са моштима Стефана Првовенчаног смести у манастир Војловица у Панчеву. О томе постоје писани записи на икони која се налази у библиотеци црквене општине у Панчеву коју ће и посетиоци изложбе моћи да виде", каже Гордана Стојанов, сликар-конзерватор.

На изложби која ће бити отворена до половине фебруара моћи ће да се виде костими који су се користили у РТС-овом серијалу о Немањићима, радови студената треће године црквеног сликарства Академије српске православне цркве и документарни филм "Пут на гору".



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво