Стручном праксом до сталног посла

Страним фирмама које послују у Крушевцу недостају радници, пре свега млади и образовани, који могу да се прилагоде новим технологијама и пословној политици. Програм стручне праксе, који се спроводи преко Националне службе за запошљавање, показао се као добар рецепт за стицање неопходног знања, али и шанса за стални посао.

Сарадња филијале Националне службе за запошљавање са америчком компанијом "Купер Тајерс" започела је пре три године, када су први практиканти кренули на обуку обуку.

"Сваке године људима из Националне службе за запошљавање излажемо наше потребе и планове везане за фабрику, какву врсту проширења планирамо и који су нам кадрови потребни. Углавном тражимо машинце, електроинжењере, технологе, али и друге стручњаке. Од 41 приправника, двадесетдеветоро је добило стални посао, значи преко 70 процената", каже Тимоти Грилијот, директор фабрике.

Када је овај програм заживео било је и одбијања (од стране оних са средњом школом или факултетом који су чекали посао ) средњошколаца и високошколаца да праксу обављају уз надокнаду од 12 до 16.000 динара месечно. Они који су прихватили нису се покајали.

"Изабрана сам као практикант у сектору планирањја уз велику подршку колега и менаџмента сваког дана сам све више напредовала и добијала више задатака. На основу показаних резултата пре него што је истекао Уговор о пракси добила сам понуду за посао у истом сектору", каже Александра Перић, дип.инг организационих наука.

"Радим у својој струци као процесни инжењер у погону и пратим квалитет, тако да су факултет и посао уско повезани", каже Тамара Јевтић, машински инжењер.

Искрено надала сам се послу пошто сам давала свој максимум и трудила да се што више стручно усавршим у послу.

Они који нису добили стални посао стекли су неопходно искуство и препоруку за новог послодавца, неког од страних инвеститора који започињу, или проширују производњу у Крушевцу.

"Тако да ћемо иза Нове године имати већи број радних места, али да ћемо имати и људе који су спремни да на тим местима раде. Ми смо покренули једну велику акцију сарадње са средњим стручним школама и факултетима како би видели где су наша деца из Крушевца и округа и покушали да их вратимо у Крушевац", каже Предраг Марковић, директор филијале НСЗ Крушевац.

Са послодавцима се истовремено преговара о стипендијама које би најбољим ученицима и студентима осигурале посао након завршеног школовања и обављене стручне праксе.




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво