Завршен Шумадијски филмски фестивал

Други по реду Шумадијски интернационални филмски фестивал (ШИФФ) завршен је у недељу увече проглашењем победника - немачки филм "Лавиринт лажи" је добио највише гласова гледалаца и тиме освојио Награду публике града Крагујевца у дугометражној селекцији дебитантских остварења. У националној класи кратког метра награда је припала филму „All that grows" редитељке Милене Грујић, док је у истој селекцији посебну награду фестивала освојио филм "Ујед пчеле у Великим Пчелицама" аутора Марка Ђорђевића.

ШИФФ је трајао од 14. до 17. децембра а током тог периода крагујевачка публика имала је прилике да погледа 12 филмова из 10 различитих земаља у дугометражном програму, као и девет кратких домаћих филмова, претежно ауторских дела студената Факултета драмских уметности.

"Лавиринт лажи" је немачка драма италијанског редитеља Ђулија Рићарелија, и уједно његов дебитантски филм. Радња се одвија у Немачкој шездесетих година, а прича прати младог и одважног тужиоца који је решен да изведе пред лице правде нацистичке злочинце из Другог светског рата, иако је све окренуто против њега. Ово је још једно у низу признања за филм који је иначе био и немачки кандидат за Оскара.

На фестивалском реперотаору нашла се и црногорска комедија "The Books of Књиге: Случајеви правде" за чију се пројекцију тражила улазница више, а гост ШИФФа био је и редитељ филма Зоран Марковић Зоњо, који је након филма разговарао са публиком.

Поред самих филмова, ШИФФ је имао и садржајан пропратни програм. Изузетно посећена и занимљива била је трибина „Мој први филм" на којој је о својим почецима и каријери говорио наш уважени редитељ Радивоје Раша Андрић.

Најмлађи Крагујевчани имали су прилику да на радионици "Мали филм" у организацији Филмкултуре и агенције СуперМама науче о филмској уметности, и да сниме своје прве кадрове и сцене.

Током трајања  фестивала, у Културном центру УММУС на репертоару је био богат музички програм у оквиру кога је публика након филмова могла да чује имена као што су Страy Догг, Макс Кочетов, Драгослав Танасковић Трнда и други.

ШИФФ је један од малобројних фестивала у Европи који приказује искључиво дебитантске филмове, а и ово издање фестивала по посети, квалитету и амбијенту показује да Крагујевац има потенцијал да буде запажено место на фестивалској мапи Европе.

Као и прошле године, ШИФФ су финансијски подржали град Крагујевац и Филмски центар Србије.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи