Ускоро завршетак система за наводњавање у Кикинди

Водопривредном предузећу "Горњи Банат" у Кикинди одобрено је 220 милиона динара за завршетак преосталих десет одсто регионалног система за наводњавање. Средства су добијена из "Абу Даби фонда", а Кикинда ће наредне године једина у Србији имати завршен регионални систем.

Од почетка априла до краја августа ове године на подручју кикиндског атара пало је свега 170 литара кише, што је мало за постизање неких озбиљнијих приноса у пољопривредној производњи. Суша је оставила трага и на двеста хектара ораница Дејана Мидоровића из Руског Села.

"Под системом за наводњавање немамо ниједан хектар. Можда би радо пробали, али услови за то нису превише прецизирани, шта може да се наводњава, шта може да се сади, тако да би у некој даљој будућности размишљали о томе", каже Дејан Мидоровић, пољопривредник из Руског Села.

Можда је већ време да Дејан Мидоровић и други пољопривредници на територији града Кикинде почну размишљати о наводњавању својих парцела, јер на видику је завршетак радова на регионалном систему.

"Уговор је потписан. Аванс смо добили. Природа радова је да имамо доста бетонских радова, машинских радова и тако даље. Значи земљаних радова је мало, зато што је систем практично ископан. Значи пропуст испод железничке пруге Кикинда - Велико село и улазимо у зиму", каже Драган Фелбаб, директор ВДП "Горњи Банат" Кикинда.

У водопривредном предузећу очекују да ће завршетком канала више пољопривредних произвођача искористити могућност да наводњавају своје усеве и осигурају сигуран род. Постојећи систем за сада користе само две фирме.

"Ми смо пре неколико година ушли у причу са изградњом заливних система и тренутно имамо могућност да залијемо 476 хектара на нашим површинама. Такође планирамо у неком наредном периоду да изградимо центар пивоте. У питању су још површине од стотину хектара", каже Владимир Родић, руководилац ратарства у АД "Козара" Банатско Велико Село.

Завршетак последње трасе регионалног хидросистема "Банат", подсистема "Кикинда" планиран је до краја наредне године и омогућиће наводњавање 18 хиљада хектара ораница на подручју Кикинде. Систем тренутно наводњава око две хиљаде хектара.




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара