Већи одзив за вакцинацију у Бујановцу, Врању и Прешеву

Од почетка епидемије малих богиња у Бујановцу је регистровано двоје оболелих, у осталим општинама Пчињског округа епидемије нема, а у Врању и Прешеву има по двоје оболелих.

Од октобра, од првих случајева морбила, у Врању је повећан број вакцинисаних, пре свега деце.

"Укупно је одзив 17 посто у поређењу са претходним периодом, из претходног периода од девет месеци. Што можемо да кажемо да јесте повећање броја вакцинисане деце од примо вакцине против малих богиња", каже др Јадранка Ајановић, управник Дома здравља у Врању.

Повећан је и број оних који се вакцинишу у бујановачком Дому здравља за око 30 одсто у односу на период пре епидемије. Родитељи доводе бебе, али и децу школског узраста на вакцинацију и ревакцинацинацију.

"Мислим да је важна вакцинација с обзиром да смо чули о малим богињама, мислим да је важно да доведемо бебу", каже Бојан Манић, родитељ.

"Моја деца су примила, па сада и моја унучад. Мислим да је сасвим нормално за бебу, да је здраво", каже Ружица Рајковић, бака.

Од шесторо регисрованих четворо су још увек на лечењу, а сумња се да мале богиње има и још двоје деце и породица из села код Врања.

"Имамо несигурну, изузетно несигурну ситуацију. Оно што у наредном периоду можемо очекивати, с обзиром да имамо нека сазнања из контаката која су раније била присутна. То је незванично, да ћемо највероватније имати једну породичну епидемију на територији града Врања", каже др Горан Ристић, спец. еписемиолог у ЗЗЈЗ у Врању.

Вакцинација је једина заштита од малих богиња, кажу лекари, обавезна је у другој и седмој години живота. Иако је повећан број вакцинисаних епидемиолози позивају и остале да се заштите.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи