Акцији добровољног давања крви одазвали се и мигранти

У Прихватном центру за мигранте у Прешеву први пут је организована акција добровољног давања крви. Иницијатор је Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, а слоган "Крв нам је свима иста".

Процедура уобичајена - попуњавање упитника, лекарски преглед, провера крвних група и евидентирање. Мотив свима исти - да помогну некоме коме је потребна крв.

Јовица Младеновић је више од 25 пута дао крв, у кампу ради две године.

"Посебно ми је данашње давање крви јер су укључени сами мигранти. Ово је једна акција дружења, и ван наше земље да се види, чује, осети", каже Јовица Младеновић, електричар у Прихватном центру.

"Још један доказ да границе не постоје, да смо сви исти, и као што слоган каже - Крв нам је свима иста", каже Иван Марковић, Дански савет за избеглице.

Гулбеди Јадегари радо учествује у акцији, до сада је више пута добровољно дао крв у Авганистану и Ирану. Пре четрнаест месеци је са породицом дошао у камп.

"Радим само оно што је у људској природи. Можда ће једног дана мени или неком од чланова моје породице бити потребна крв, потребни смо једни другима", каже Гулбеди Јадегари из Авганистана.

Педесетједан давалац у заједничкој акцији Комесаријата за избеглице и миграције, невладиних организација и миграната, који најмање годину дана бораве у Србији. Служба за транзфузију крви из Врања тестираће сваку јединицу крви.

"У правом тренутку да ми можемо да рачунамо за предстојеће новогодишње и божићне празнике да ћемо имати стабилне резерве за све пацијенте", каже др Душан Јовановић, начелник Службе за трансфузију крви Врање.

"Учешћем свих тих народа и народности желимо да пошаљемо поруку за коју се залажемо: поруку човекољубља, равноправности, мира", каже Миле Несторовић, управник Прихватног центра у Прешеву.

У Прихватном центру у Прешеву је око четири стотине миграната, из Авганистана, Пакистана, Сирије, Ирака, Ирана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво