Мањак возача или вишак аутобуса?

У панчевачком градском Ауто-транспортном предузећу последњих месеци приметан је све мањи број запослених возача и ако се ускоро не запосле нови возачи угрозиће се нормалан превоз путника у градском и приградском саобраћају.

Од почетка године АТП је напустило 11 возача, а забрана запошљавања нових радника у јавном сектору овде преставља све већи проблем, јер има све више возача који учи стране језике и спремају се да напусте земљу, јер у земљама ЕУ нуде им плату и до 2.500 евра, а овде раде за 40.000 динара.

"Велика је понуда у земљама ЕУ,посебно после потписивања споразума између Немачке, Аустрије и Србије да се наше возачке дозволе признају у тим државамаЗато сад у Панчеву, али иу другим градовима у Србији имамо приметан одлив возача", каже Воја Савичић, руководилац сектора саобраћаја у АТП-у.

У Синдикату истичу да није проблем само мањак возача, већ и мајстора који раде на одржавања аутобуса, а све заједно може да утиче на слабију безбедност у саобраћају.

"Став синдиката је да треба повећати плате од које се може живети.Не само возачима, већ свим радницима у свим фабрикама, јер није поента имати посао, већ и живети од тог посла. У АТП-у није повољна ни старосна структура запослених и неопходно је и подмлађивање колектива, јер старији возачи све теже подносе све већи обим посла", каже Гордана Белча, Синдикат "Независност".

"Има доста прековремених сати,не могу људи да одраде,много је посла,возачи раде и по шест дана у недељи,а највећи проблем је што последњих месеци и петнестак њих је на боловању и појављује се још већи мањак возача.Стичу се нови прековремени сати и та спирала никако да се исправи", каже Милан Марковић, председник "Самосталног синдиката" АТП-А.

Од 2018. године у земљама ЕУ још више ће се поједнставити процедуре за заснивање радног односа људи са дефицитарним занимањима,а професија професионалног возача у овом тренутку је веома тражена, што ће ако се ништа не промени вероватно повећати њихов број одлазака из наше земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи