Ветар оборио стабла на Тари

Олујни ветар који је пре два дана дувао и у Западној Србији, нанео је велику штету у Националном парку Тара. Изваљене су хиљаде кубних метара дрвета, на подручју Предовог крста и Калуђерских бара, и то су тек прве процене по обиласку терена.

Док се ветар, који је дувао 60 километара на сат није смирио, није ни било безбедно залазити дубље у шуму.Али И на први поглед је било јасно да је начичњена штета - велика. Страдале су углавном стабла смрче и јеле, и то вишегодишње, здраво дрвеће.

"Кад је снег влажан, мокар, кад је подлога расквашена, углавном се изваљују велика стабла,због кореновог система који је тањираст.Дошло је до поремећаја геолошке подлоге, земљишта И видите шта се десило", каже Драган Ђурић, Национални парк Тара.

Национални парк Тара обухвата готово 25.000 хектара, и по очуваности и разноврсности шумских екосистема, међу којима су и реликтне врсте, спада у најбогатија и највреднија шумска подручја Европе.

Преживела је оморика на Тари И ледено доба, опоравиће се планина и од овог невремена,али се последњих година, много тога "навалило" на њу: И пожари, и ветрови и штеточине - зато је на људима да поведу рачуна, и да сачувају ову ризницу природе.

"Шта је нама сада приоритет - да што хитније реагујемо,да не сачекамо летњи период,ројење поткорњака, такозване секундарне штеточине које ће доћи на готово и да направе нови дар-мар који нам је био, и да нам се то не догоди", каже Драган Ђурић, Национални парк Тара.

Трка са снегом већ је почела - јер је и један дан падавина довољан да велики део шуме постане недоступан, и чуварима онемогући рад, а заштита вредности и здравља ових добара је основно о чему се старају.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи