За васпитаче традиционалних игара не постоји шифра на бироу

Висока школа струковних студија за образовање васпитача у Кикинди једина у Србији има акредитовани смер васпитача за традиционалне игре. Свршени студенти, и поред акредитације, наилазе на проблеме.

Вања Илијев, студент друге године на Високој школи за образовање традиционланих васпитача, бави се фолклором скоро четири деценије. Иако има 46 година, одлучио је да студира, сматрајући овај факултет за његов једини природан избор.

Ни чињеница о непостојању шифре овог занимања у шифрарнику Националне службе за запошљавање, није га спречила да одустане од своје намере.

"Држава још увек не препознаје људе који су завршили ову школу, као нешто што је потребно држави, и као нешто што је потребно у просвети. То је, чини ми се, основни проблем", сматра Илијев.

Стављање овог занимања на тржиште рада обавезало би институције - установе културе као и културно-уметничка друштва, да запосле стручњаке из ове области.

"Постоје и струковне специјалистичке студије, где ми имамо посебан издвојени модул - Култура покрета, где уписујемо студенте који завршавају основне студије, управо да им дамо звање- струковни специјалиста, који је препознат, који има шифру, да би им, на неки начин, олакшали запослење у предшколским установама",  каже мр Ангела Месарош Живков, помоћник директора школе.

Овај смер уписују не само студенти из Србије, већ и из региона. Сваке године, за овај студијски програм, одлучи се 25 бруцоша. Дипломираних васпитача за традиционалну игру и песму, до сада, има око 250.

Гордана Рогановић, професор етномузиколог и етнокореолог каже да јој се у последњих годину-две дана јављају студенти, да су успели да добију радно место.

"Али, углавном су то приватни вртићи, државни не", наглашава Месарош Живков.

Искуства и знања која носе из ове школе, упркос проблемима, студенти покушавају да промовишу у раду са децом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи