Шишарке уносан посао за пожешки крај

У пожешком расаднику већ су резервисана многа божићна дрвца, а цене смрче, панчићеве оморике и сребрне смрче крећу се од 660 до 1.200 динара.

Проређена стабла јелки у пожешком расаднику најављују предстојеће празнике. По традицији потражња за смрчом, панчићевом омориком и сребрном смрчом расте уочи Нове године. Међутим, последњих година све више је оних који четинаре не сматрају само празничним кућним украсом. Због тога продаја тих садница почиње у октобру и траје до марта.

"Између триста и четиристо хиљада садница. Говоримо о неком периоду од пет, шест година. Саднице које из нашег расадника иду, које се продају, шаљу се по целој Србији у шумска газдинства, значи у оквиру предузећа "Србијашуме". А наравно, ту су и трећа лица, сопственици који желе да занове, односно да изврше пошумљавање неких голих површина, које су у њиховом власништву", каже дипл. инг шум. Предраг Тасић, Семенски центар "Србијашуме" Пожега.

У Пожеги се производи и семе за домаће тржиште, али се извози и у Холандију, Мађарску, Чешку. Након тог процеса остају шишарке, које такође налазе купце.

"Највећа заинтересованост је пред Божићне и новогодишње празнике. Људи то купују за декорације, за разне украсе, тако смо имали прилику да смо извозили у Аустрију, мањи део у Мађарску. То је за сада што смо успели да пласирамо сировине", каже дипл. инг шум. Славиша Радосављевић, директор шумског газдинства ЈП "Србијашуме" Ужице.

Од маштовитости декоратера зависи аранжман са шишаркама, а најлепши украси за јелку јесу они природни. Уместо да буде посечено, божићно дрвце увек треба куповати заједно са бусеном.

А након празника, они који су се определили за природне саднице, треба да их врате и тамо где припадају - природи.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво