Ваљевски "Абрашевић" постао установа културе

Културно-уметничко друштво "Абрашевић" у Ваљеву, које постоји 112 година, од Нове 2018. постаће установа културе. То је одлучено је на последњој седници Скупштине Града како би "Абрашевић" функционисао и финансирао се у складу са законском регулативом.

Да ваљевски "Абрашевић" не буде подстанар и да има стабилно финансирање из локалног буџета, а не само појединачних пројеката на конкурсима, то је био је главни мотив за промену статуса.

Културно-уметничко друштво од 01. јанура постаће Центар за неговање традиционалне културе "Абрашевић".

"Абрашевић после 112 година има у својој, да кажемо, делокругу рад са хором, рад са оркестром, рад са позориштем, то ће и даље наставити да се негује само, да кажемо, доста сигурније. Неће нико моћи да нас, да кажемо, истера из наших просторија и нећемо морати да плаћамо закупнину", каже Милена Урошевић, секретар КУД "Абрашевић" Ваљево.

Промена статуса са једне стране изазвала је позитивне реакције чланова, са друге довела до озбиљног осипања чланова фолклорног ансамбла. Иван Пантић игра 17 година. Ипак сматра да има пропуста у процедури гашења културно-уметничког друштва.

"У статуту једино конференција аматера доноси одлуку о промени статуса, гашењу Друштва. Значи, управни одбор је то преузео на себе, значи, нико није од чланова конференције аматера питан уопште", каже Иван Пантић, бивши члан фолклорног ансамбла "Абрашевић".

Од 1905. године генерације и генерације аматера заслужиле су бројне награде и признања. Има у Ваљеву културних прегалаца са позитивним ставом о новинама у "Абрашевићу".

"Њему је на тај начин загарантовано и буџетско финансирање и будућност. А друго, "Абрашевић" неће бити у неким другим просторијама, него у овима у којима је већ деценијама. Дакле, то су исте те просторије, само се овде ради, другим речима, о прилагођавању закону", каже Мирослав Ћиша Трифуновић, позоришни редитељ.

Нови Центар за неговање традиционалне културе "Абрашевић" у власништву ће имати просторије које је у ваљевском Центру за културу користио од 60-их година прошлог века, као и фундусе позоришта и фолклорног ансамбла.

Руководство тврди да променом статуса "Абрашевића" аматери неће бити искључени из процеса одлучивања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво