Фотографије Новопазарца међу најбољима у свету

Фотографија Новопазарца Ирфана Личине проглашена је најбољом у категорији "Живот" на конкурсу који је организовао Центар за развој фотографије. Личини је то треће признање у 2017. години. Фотографија "Ударац" проглашена је за једну од 25 најбољих у свету.

Шетња са Ирфаном и посматрање начина на који ствара своја уметничка дела посебан су доживљај. Поготово ако се узме у обзир покушај снимања кадрова док фотографише. Тако смо у једном тренутку трчали по центру Новог Пазара, јер је приметио идеалан кадар.

Један је од двојице документариста модерног Новог Пазара.

"У Новом Пазару, када изађете на улицу, будете неких пет до десет минута и већ добре фотографије долазе саме. Не морате да тражите фотографије. Јер фотографија је свуда око вас, буквално", каже фотограф Ирфан Личина.

Црно-бела фотографија за њега је приоритет. Најчешће документује људе или сенке.

"Често фотографијом не желим да дам одговор, већ желим да подстакнем посматрача на размишљање о тој фотографији", каже Личина.

Инспирацију налази и у старим фотографијама чаршије. Оне су сачувале њену душу, па ће тако покушати да сачува душу, у сада већ савременом граду.

"Једна смерница и показатељ да ће можда оној генерацији после нас такође значити ово што се данас дешава, што наши фотографи раде. Можда и више него и нама самима, који сведочимо оној историји коју нисмо живели, коју су живели наши дедови", каже Аладин Имамовић из Културног центра.

Ирфан својим фотографијама препричава онај други Нови Пазар, успешно спајајући младе и старе са духом чаршије који, на овај начин, неће бити заборављен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво