Филмски фестивал као сећање на Стива Тешића

У Ужицу је синоћ почео Први Међуународни филмски фестивал играног филма европске продукције посвећен Ужичанину Стојану Стиву Тешићу добитнику Оскара за сценарио филма "Четири мангупа".

Двадесетчетири филма у такмичарском делу и два филма суграђанина Стојана Стива Тешића  моћи ће за четири фестивалска дана дана да погледа ужичка публика. Први фестивал пре свега је у знаку сећања на ужичког Оскаровца и међу суграђанима и познаваоцима његових филмова, позоришних текстова, романа.

"Ако некоме дугујемо са ових простора, дугујемо Стиву Тешићу. Двадесетпет година је од када је Тешић отишао и рекао бих да би овај фестивал могао да покрене низ неких других занимљивих ствари које се односе на легате, на штампање књига, на превођење његових позоришних представа", каже Радослав Зеленовић, селектор фестивала.

"Овај уџбеник из сценографије који користе студенти са стране где се изучавају филмови Стива Тешића као од посебног значаја, па ако је добар за цео свет и за нас који га добро познајемо, треба пружити прилику и осталима да га заволе, јер разлога за то има", каже др Љиљана Богојев Седлар професор ФДУ.

Први фестивал није такмичарски, осим награде публике на крају, а већ на почетку додељена је награда за животно дело и то једном Чачанину који је свој филм "Први грађанин мале вароши" снимио у комшијском Ужицу.

"До сад ће сви Чачани сањати да буду Ужичани, зашто, зато што Чачани без обзира што нас неколико ради на филму немамо неке награде, али познавајући дела, не само филмове Стива Тешића наравно да је сјајна манифестација којом ће помоћу његовог имена  Ужице добити још један квалитет који нажалост многе мале вароши немају", каже Младомир Пуриша Ђорђевић редитељ и писац.

Пуна позоришна сала на отварању и пројекцији Оскаром награђеног Тешићевог филма и хол са изложбом о његовом животу и делу потврђују поштовање суграђана за великог Ужичанина који свој завичај није заборавио ни када је остварио амерички сан.


Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара