Чешко село у Банату на ивици опстанка

Чешко село у Банату, једино насеље са већинским чешким становништвом у Србији, налази се на ивици опстанка. Пре три деценије остало је без основне школе, јер више није било учитеља и ђака. Данас има свега четрдрсетак становника. Иако Национални савет чешке мањине покушава да привуче младе у овај крај, заинтересованих за живот на селу је све мање.

Двориште некадашње основне школе данас је празно. Послужи, понекад, за окупљање туриста који овде наврате током лета. Пре скоро четири деценије из учионица је изашао и последњи ученик - а , тек од недавно, уместо школских клупа, овде су витрине са експонатима који говоре о прошлим временима - када је ово банатско сеоце било место окупљања белоцркванских Чеха.

У њему је сада Етно музеј. Поставку чине предмети из домова староседелаца.

"Чеси воле да кажу да су Чеси и да говоре чешки, бар они који су у прилици. Мешани бракови, друштво у коме се налазе, утицало је на то да се све мање користи чешки језик", каже Јарослав Боднар, Национални савет чешке националне мањине.

Чешки језик са елементима националне културе изучава се у Банату, мада је сеоских школа је све мање. У овом месту некада је живело око седам стотина Чеха, а данас их је четрдесет. Током зиме, још мање.

"Мислим да је култура и успела да задржи тај чески идентитет до сада, који би био значајни пољуљан тиме што је престало образовање", каже  Јарослав Боднар, Национални савет чешке националне мањине.

У Србији живи мање од две хиљаде Чеха. Асимилација и одлазак у матицу учинили су да се број мешатана у последње три деценије преполови.

"У суседној Румунији, колико знамо, Чеси су чим је Румунија приступила Европској Унији, махом отишли и сад су то иста таква села и овде. И онда се и овде и ми сада суочавамо са истим тим проблемом", каже  Даворин Шкорњичка, Национални савет чешке националне мањине.

У суседној Крушчици, на рубу белоцркванске општине, школе су пуне. Чеси се окупљају у "Чешкој Беседи" и цркви светог Вацлава, на службама и дружењима.

"За те велике празнике, за Божић, за Ускрс, за Заветину је тако. На те велике празнике пуна је црква", каже Барбара Хана, из Крушчице.

Бела Црква има наслеђено право коришћења чешког језика. Једина је општина у Србији у којој је чешки језик у службеној употреби. Осим у Банату, Чеха има и на Југу Србија, а бројна је и мањинска заједница у Шумадији.







Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво