Посно, а сласно

У оквиру изложбе "Срећна слава домаћице" још једне у низу која се у крушевачкој "Кући Симића" реализује у сарадњи са грађанима, одржана је радионица "Посно, а сласно". Десетак крушевљанки озбиљног умећа, али и наслеђа, припремало је ситне колаче по старим рецептима и евоцирало сећања на прослављање слава у градјанским породицама од почетка прошлог века до данас.

Александра Гогић за спремање славских колача користи посуђе и калупе који се у њеној породици наслеђују по женској линији.

"Тако да је мени било драго да направим са овог калупа старински колач који се зову орашчићи, да направим старинску суву питу. Ја иначе то волим да користим кад правим славу, тако да сам са задовољством прихватила ову радионицу, јер ја не волим само да спремам колаче, већ и уживам у њима док их једем", каже Александра Гогић.

Колаче искључиво по бакиним рецептима, Драгана припрема са најмодернијим прибором.

"Па задњи динар дајем на алате за украшавање, купујем их и овде и у иностранству.Чиме украшавате овако прецизно ружице? То су алати за украшавање ноктију. Значи могу различите технике да се користе за украшавање колача, значи оригами и тако", каже Драгана Васић.

Циљ ове радионице је много комплекснији. Препознавање образаца из прошлости и промена у  нематеријалном културном наслеђу, проистеклих из друштвених околности унутар Србије као и све присутније глобализације.

"Слава се одједанпут деведесетих враћа на велика врата у одређеном процесу. Шта се догодило са женом у међувремену? Може ли она да се врати у неке раније периоде, може ли да подсећа на своје преткиње и може ли она славу да слави како је то рецимо чинила њена бака или прабака. Да ли ће наше кћери и наше унуке сутрадан, ове девојке које носе паметне телефоне, користе интернет и потпуно живе у другој ери, да ли ће оне уопште сутрадан славити крсну славу и на који начин", каже Тамара Огњевић, историчар уметности и гастрохеритолог.

Крушевљанке које нису месиле, изложиле су породичне иконе, свећњаке, славско посуђе и предмете који имају почасно место у њиховим домовима.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи