Шансу за бољи живот виде у узгоју боровнице

Часлав Максимовић инжењер шумарства по образовању преко тридесет година бавио се инвестиционим банкарством и успешно водио сопствену фирму у Америци. Пре десет година одлучио јe да се са породицом врати у Србију. Сада са синовима Марком и Луком, развија засад боровница у Божурњи надомак Тополе.

Двадесет двогодишњи близанци Марко и Лука рођени су и одрасли у Лос Анђелесу. У Београду су завршили средњу школу сада су студенти Пољопривредног факултета у Земуну, што их је подстакло да на својој дедовини, засаде боровнице на три хектара, а за садњу припремају још хектар.

"Ми никада нисмо имали додирне тачке са селом и са пољопривредом, али смо препознали велику перспективу што се тиче привреде у Србији, и онда смо почели да гледамо с економске стране и видели да је боровница најперспективнија и најисплативија воћка", каже Марко Максимовић.

Маскимовићи сарађују са партнерима из Холандије, увозе и продају саднице, и кажу да су се потпуно професионално посветили овом послу.

Уз одговарајући систем за наводњавање, аутоматизован олакшавамо производњу тиме не морамо стално да будемо ту, дајемо наводњавање, дајемо прехрану преко тога само једном недељно и остало што се тиче посла имамо заштите превентивно да се ради, одржавање парцеле између, трава", каже Лука Максимовић.

Отац Часлав надгледа цео посао и још учи синове.

"Сад имају воље да се баве овим послом у коме виде будућност своју, перспективу у коме виде будућност своју, перспективу. Јер наша перспектива је у ствари њихова перспектива, а не моја", каже Часлав Максимовић отац.

У хладним зимским вечерима када yаврше са послом Максимовићи воле да се окупе. Отац Часлав за своју душу одсвира џез композицију за клавиром или се свирањем на фрули врати у детињство, а синови га у свему подржавају.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи