Студентска сарадња Крагујевца и Чешке

Већ деценију и по Крагујевац и Јужноморавска регија у Чешкој реализују размену ђака и студента. Захваљујући чешким стипендијама око 200 средњошколаца и студената школовало се у Брну.

Био је први чешки стипендиста, основе студије хемије и биохемије завршио је упоредо у Крагујевцу у Брну, где је и докторирао. На Природно-математичком факултету у Крагујевцу Марко Живановић истражује нове супстанце за лечење канцера.

"Доста тога је дигитализовано и поједностављено с обзиром да су они одавано у Европској унији и просто финансијско стање је тамо боље, могу да кажем да се и овде бавимо доста, доста за наше услове напредном науком", каже др Марко Живановић, ПМФ Крагујевац.

Крагујевачки студент већ су се одомаћили у Чешкој, средњошколци похађају летње школе. Први корак је да науче чешки.

"Чешки сам почео да учим пре једно три недеље то интересовање је почело од тога што сам ишао на екскурзију у Чешку".

"Ја сам била уписана у Јарушку та школа се налази у центру Брна".

"Научила сам доста нових чешких речи и након једно пет шест дана могла сам сасвим одлично да се сналазим у граду".

Јужноморавска регија у Београду, Аранђеловцу и Крагујевцу организује бесплатни курс чешког језика.

"Није Србима тешко научити чешки, али стварно овај курс похађају одлични ученици, чешки им иде стварно одлично, тако да јако сам задовољан са њима и у Чешкој кад тамо оду да упишу факултет и тамо су јако задовољни са њима не само да им добро иде чешки него генерално су стварно сјајни студенти", каже Јан Зорбич, лектор чешког језика.

Крагујевац и Јужноморавска регија унапређују сарадњу.

"Планирамо да омогућимо и студентима медицине из Крагујевца да се стручно усавршавају у Чешкој, а због великог мањка здравствених радника у нашој земљи понудићемо и посао медицинским радницима из Крагујевца", каже Јана Пејхулова, Јужноморавска регија.

"Недавно смо имали боравак чешких ђака у Крагуејвцу где их ми упознајемо са образовним системом града Крагуевца где размењујемо искуства и на тај начин да кажем побољшавамо читав образовни систем овде у граду", каже  проф. др Недељко Манојловић, члан Граског већа Скупштине града Крагујевца.

У Крагуејвац долазе и ђаци из Македоније, Италије, а код основаца из школе "21. Октобар" малишани са Урала, из Перма.


Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи