Промењива рачуница ПИО фонда

Драгана Јовановић је мајка двоје деце. Живи у Великој Плани и након озбиљних здравствених проблема који су је задесили у 33. години живота, добила је решење о инвалидској пензији 2007. године. Међутим, пре две недеље, стигло јој је ново решење према коме дугује готово 50 хиљада динара ПИО фонду. Ипак, по најновијој рачуници, ПИО фонд сада дугује Драгани више од 20 хиљада динара.

Драгану је задесио карцином грлиа материце, са којим се борила дуго и изборила се, али последице зрачења су биле готово катастрофалне по њено здравље. Била међу првим пацијенткињама на ВМА којој је рађена реконстукција мале карлице у то време. Након свега, није више била способна за рад и добила је инвалидску пензију.

"Ја сам била у пензији, раскинула сам радни однос 21. априла 2007. године, да би пре две недеље мени стигло неко привремено решење, потпуно исто, само са другим датумом, садашњим датумом, све исто као и оно прво привремено решење само што је цифра пензије за неких 200 динара мања", каже Драгана Јовановић.

Њена пензија тренутно износи око 14 хиљада динара, јер није имала велики број година радног стажа, па је помислила да ово ново привремено решење значи да ће јој у будуће пензија бити умањена само за 200 динара.

"Да би после две недеље мени стигло обавештење да вратим више исплаћени новац од 46.700 динара, стварно ми није било јасно о чему се ради, нисам ја сама себи рачунала пензију, ни просек, мислим једноставно не знам о чему се ради", каже Драгана.

Покушала је да се обрати ПИО фонду из Смедерева, али безуспешно, нико јој се није јављао на телефон. Позвала је пријатеља адвоката, који није могао да јој помогне, а онда је своју причу поделила на друштвеној мрежи Фејзбук.

"Ја сам се изненадила колико је људи у ствари из Плане добило исто обавештење да врате нека средства, с тим што су то људи који су можда годину, две у пензији па су то неке мање цифре у питању", каже Драгана Јовановић.

Након пар дана по објављивању приче, позвали су је из ПИО фонда из Смедерева и рекли да је дошло до пропуста, јер јој нису уписали 1993. годину у године стажа и нису јој рачунали два месеца из 1994. године када је она била на породиљском боловању.

И према новој рачуници, ПИО фонд сада дугује Драгани више од 20 хиљада динара.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво