Прво школско звоно у Стапарима чуло се 1892. године

Свечаном академијом осмогодишња школа у Стапарима, данас издвојено одељење и основне школе "Краљ Петар други" из Ужица обележила је 125 година постојања. У некада четворогодишњој школи, прва слова научило је више доктора наука, лекара, књижевника, спортиста...Данас, осмогодишњу школу у Стапарима похађа двадесетдеветоро ђака.

Прво школско звоно у Стапарима се чуло 1892. године када је тадашњи министар просвете и црквених послова донео посебан декрет о оснивању школе, чије зграде одавно нема.

"Стара школа је грађена од  камена, дрвета и ћерпича. Имала је доксат, ходник, три учионице, три собе за учитеље и у близини је била звонара у којој је пекар Петроније Перо Јокић пекао сомун за ђаке од брашна које су родитељи доносили", каже Марко Рафаиловић, седми разред.

Данас се настава одвија у пространим, светлим и што је најважније, бар за ђаке пешаке, топлим учионицама.

"Има нас четворо и пешачимо...Ја могу сама да стигнем за сат времена, али када са њима идем треба ми мало више од сат! Мали су много", каже Марина Ристовић, седми разред.

Учитељ предшколцима и ученицима нижих разреда је бивши ђак ове школе, у којој их је, у његово време каже, било преко 100.

"Моја мисија је да школу поново оживимо, да родитељи своју децу уписују у ову школу овде, а деце има и да једноставно сачувамо село", каже Десимир Поповић, учитељ.

"Имамо у плану да ова школа буде место сусрета са другим школама, да деца која живе у великим градовима, која живе у нижим пределима, у равницима, долазе овде и да имају наставу", каже Весна Ковачевић, руководилац ИО у Стапарима.

Уз подршку какву имају од мештана и матичне школе, спремни су да крену у реализацију планова којих има много, све зарад опстанка школе.

"Конкурисали смо ове године, ове школске године код Фондације Новак Ђоковић са жељом да отворимо припремно предшколски боравак што би било корисно и за нашу школу и за околна села", каже Никола Бацетић, директор и Основе школе "Краљ Петар други".

"Веома нам је битно да се ова школа не затвори јер то није само место образовања наше деце, већ ће ту да науче да постану добри и честити људи...то је један наш центар сеоског културног дружења", каже Слободан Курлагић, председник Месне заједнице Стапари.

Да је тако, сведочи и школска приредба поводом 125годишњице постојања, у којој је учествовало и младо и старо из села.

број коментара 2 пошаљи коментар
(четвртак, 07. дец 2017, 07:30)
Милинко [нерегистровани]

Очувајмо

Док нам овакве врхунске школе опстану, постојимо.
Мислимо о томе.
Ако има ко?!

(среда, 06. дец 2017, 18:25)
Никола [нерегистровани]

Захвалност РТС-у

Треба нам више оваквих прилога, афирмативних по село и живот на њему. Надам се да ће школа у Стапарима имати светлу будућност.