Шабачки волонтери организују манифестације и брину о старима

Данас се обележава међународни дан волонтера, као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере. Да у Србији има оних који су вољни да помажу другима, најбоље се видео у поплавама 2014. године када су Шабац бранили волонтери из целе Србије.

У данима када је река највише претила, на насипу од Шапца до Дреновца, било је око 10.000 волонтера из целе Србије. Џакови са песком пунили су се без престанка, а бедем је тих дана многима био друга кућа.

"Ја сам био сигурно недељу дана ван куће. Био сам нон стоп овде, у Дреновцу, спавали смо у ватрогасној станици, ватрогасној станици овде у Шапцу. Па било је доста волеонтера, шта знам, направио се насип брзо", каже Огњен Степановић из Шапца.

Значај волонтера велик је у ванредним ситуацијама, али и свакодневном раду бројних установа и организација. Драгана Проданић сваког дана по осам сати проведе у Каритасу.

"У дневном боравку сам са корисницима, имамо различите радионице, просто, са њима сам највише. У оквиру службе помоћ у кући, радим просто документацију корисника, идемо у кућне посете", каже Драгана Проданић из Шапца.

"Имамо укупно десетак до пентаест волонтера, а када су неке другачије активности, имали смо пример мајских поплава из 2014. године када смо буквално сто волонтера ангажовали, тако да је њихов допринос јако велик у различитим ситуацијама", каже Мирољуб Николић, директор  "Каритас" Шабац.

У слободно време, нова пријатељства, знања и вештине, најмлађи шабачки волонтери стичу у Канцеларији за младе, где их је више од стотину.

"Мени је веома занимљиво бити волонтер, зато што сам кроз те волонтерске активности упознао доста другара, искрено ми није тешко да учествујем ни наједној акцији, увек издвојим време за волонтеризам", каже Мића Мишљеновић из Шапца.

"Волонтер сам већ четири године, и уопште ми није тешко да волонтирам зато што то волим, а и дошла сам да волонтирам да бих упознала нове другаре и да бих видела нешто ново", каже  Катарина Симић из Шапца.

"Њихова улога је веома значајна у раду саме канцеларије, и могу рећи да без њих канцеларија не би могла да функционише у правом смислу", каже Наташа Лазовић, Канцеларија за младе.

Организација већине манифестација, незамислива је без волонтера. У Шапцу немају своје удружење, али зато имају велику вољу да раде и помажу.




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво