Изложба o првoј пошти Панчево - Темишвар

Карансебеш 253 километра, 230 година - назив је изложбе у Панчевачком Архиву где посетиоци могу да виде на који начин се преносила пошта пре више од два века између ова два града и шта све још везује Србију и Румунију кроз буран историјски период.

У првом телеграму који је из тадашње Панчове под ознаком хитно послат у Карансебеш Франц Клаибел је молио Марију Босерм да дође и да се уда за њега. Нема података колико је требало коњаницима времена да пређу пут дугачак 253 километра да би уручили ову љубавну поруку и какав је одговор био, али на изложби се може видети на који начин је у то време функионисао поштански саобраћај између два града која су до 1918.године били у истој држави - Хабзбуршкој монархији.

"Хоћемо једни другима да представимо наше градове. За прављење ове изложбе подстакао нас је податак историчара из ових крајева Феликса Милекера,који смо пронашли у његовој књизи „Историја Банатске војне границе "где пише да је 1787. године отпочео поштански саобраћај између Карансебеша и Панчева", каже Милан Јакшић, Историјски архив, Панчево.

На изложби се може видети и на који начин су трговци из два града међусобно сарађивали, али и како је Панчево преживело велику поплаву 1888. године, као и бројне друге цртице из свакодневног живота људи.

"Приказали смо културу,духовни живот и материјалну баштину наша два града у протекла три века. Имамо документа и изводе из матичних књига појединих важних особа, разне планове, карте и друге ствари које нам омогућавају да обновимо прошлост", каже Овидију Рошу, директор архива у Карансебешу.

Ова два града повезује и Тамиш, јер је Карансебеш први град од изворишта крој који река протиче,а свој пут уливајући се у Дунав завршава у Панчеву.

"Ова подручја су слична по културном и историјском наслеђу. И данас доста сарађујемо и заједнички кинкуришемо код европских фондова за новац који нам је неопходан за реализацију одређених пројеката", каже Феликс Борћану, градоначелник Карансебеша.

За десетак дана ова вредна историјска грађа прећи ће много брже добро утабани пут од 253 километра и преселиће се из Панчева у Карансебеш да би се и Румуни подсетили како је успостављен поштански саобраћај између ова два града.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи