Мачвани сами одлучили како ће се трошити новац од пореза

Први пут у Србији, грађани су бирали пројекте у које желе да уложе новац од пореза на имовину, који је скупштинском одлуком враћен у њихове Месне заједнице. Житељи 24 шабачка села одлучили су да тај новац уложе у асфалтирање путева, копање бунара за наводњавање, куповина ваге, изградња цркве и амбуланте...

На референдум је изашло нешто више од 40 одсто становника који су били уписани у списак за непосредно изјашњавање. Они су  одлучили да новац од пореза на имовину уложе у асфалтирање путева, копање бунара за наводњавање, изградњу амбуланте и друге пројекте који ће обезбедити боље услове живота у 24 шабачка села у којима живи око 12.000 људи.

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић каже да је изузетно задовољан резултатима гласања и излазношћу суграђана, њиховом заинтересованошћу да учествују у овом новом и веома важном процесу за све грађане:

"Поносан сам на мештане 24 месне заједнице јер је чак 40 одсто од уписаних бирача за овај процес одлучило да у њему учествује. Поносан сам на чињеницу да су они потпуно слободно, на најнепосреднији могући начин изразили своју жељу, а то је оно што смо ми хтели да чујемо од почетка - шта је права народна воља, шта је то што је мештанима сваке од 24 месне заједнице најважније."

Сви пројекти који су добили подршку, према речима градоначелника, ући ће у буџет града Шапца за следећу годину, са тачно одређеним називом и износом и биће завршени у првој половини 2018. године.

На гласачиким местима није било проблема и неправилности. Планирано је да следеће године, непосредно изјашњавање буде организовано у свих 60 градских и сеоских месних заједница.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи