Читањем против насиља

За разлику од многих школа које се у сузбијању вршњачког насиља ослањају само на строга правила, у ОШ "Јован Поповић" у Крушевцу отишли су и корак даље. Уз слова закона у помоћ су призивали и она медју корицама популарних књига за младе.

По много чему различита већ на први поглед, школа је врата библиотеке широм отворила деци, родитељима, професорима, гостима. Свима који верују у лековиту моћ писане речи, културу читања и дијалога.

"Кад читамо књигу осећамо да нам се писац обраћа. Осећамо да са нама дели своје проблеме и ми са њим и ето то је неки начин да мало дубље промислимо о свему овоме што нас окружује и што нам се догадја и да се на тај начин боримо и против насиља", каже Душка Милосављевић, професор српског језика ОШ "Јован Поповић".

Прво у низу књижевних вечери, организовано са циљем да се изадје из зачараног круга лоше комуникације , посвећено је Селинџеровом "Ловцу у житу". Планетарном бестселеру о тинејџеру Холдену Колфилду, који је за ђаке "Јована Поповића" део школске лектире.

"Ја у суштини не читам толико, али кад почнем баш се уживим у причу. Ову нисам прочитао до краја, али сигурно хоћу", каже Василије Војинов, 8. разред.

"До сад ми је Ловац у житу био најзанимљивија књига, због тога што је некако најприближнија нама", каже Сара Лукић, 8. разред.

"Много ми значи што сам је прочитала, баш ми се допала.  Јесте мало провокативна, али је и поучна за нас који смо већ мало и порасли", каже Сандра Станковић, 8. разред.

"Ово је сјајна прилика да се и деца и родитељи упознају са тешкоћама једног адолесцента, али се такодје надам да ће у нешто ранијем животном добу можда просвета, можда и неке друге структуре учинити више да се кроз књижевност , али неке друге облике културе, да тако кажем, приближи један здрав живот и заправо очува ментално здравље", каже др Драган Дроњак, специјалиста дечије психијатрије.

Решења за изазове одрастања и родитељства, уз помоћ стручњака и пробраних наслова тражиће се и даље. Нови сусрет у библиотеци ОШ "Јован Поповић" заказан је за месец дана.



Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво