Сусрет ратних другова са Кошара и Паштрика

Два ратна друге један из Чачка други из Власотинца срели су се после скоро двадесет година. Један је ратовао на Кошарама други на Паштрику. Ненад Станић и Братислав Митровић данас су окренути будућности и желе да буду пример младим генерацијама.

Прошло је скоро двадесет година, а као да је било јуче. Ненад Станић из Чачка војевао је на Кошарама, а Братислав Митровић из Власотинца на Паштрику. Два ратна друга поново заједно. Емоције успомене на ратне дане.

Испред њих карта Косова и Метохије враћају се слике оживљавају се догадјаји препричавају јуначки подвизи под тепих бомбама Нато авијације. Нису узмицали тада не узмичу ни данас, јер их живот и после рата није мазио.

"Везује нас доста тога. Заједничка мука из рата после рата све ове године. Трудимо се да се дружимо у неком братском и родољубивом духу", каже Ненад Станић, борац са Кошара.

Другарство које се стекне у рату остаје за цео живот. Кошаре и Паштрик су симбол једног времена симбол незапамћеног херојства. Ненад и Братислав данас су окренути времену које долази.

"Битније ми је сад. Будућност да будемо пример деци да се поносе нама. То што је било било је хвала богу живи смо здрави смо", каже Братислав Митровић, борац са Паштрика.

Борци из рата 1999. године морају боље да се повежу. Споменик хероју Тибору Церни изградња спомен обележја у центру Београда су симболични, али јасни показатељи да држава према њима свој однос мења на боље. Удружења су с друге стране званично од надлежног министарства затражила да њихов празник буде Видовдан због симболике и духовне вертикале и пре свега због младих нараштаја. За младе Ненад и Братислав имају само једну поруку.

"Да мртве не заборавимо, а да живе поштујемо остало ће доћи на своје место", каже Братислав Митровић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара