Објекти традиционалне архитектуре у лошем стању

Од неколико хиљада објеката народног градитељства у Србији, под заштитом државе је само 300. Објекти традиционалне архитектуре су у лошем стању, нису довољно истражени и нису заштићени, поручили су стручњаци архитектуре са скупа који је недавно одржан у Димитровграду у организацији удружења "Балкан-архитрав".

У опустелим старопланинским селима, све је мање становника, а све више објеката традиционалне архитектура који се урушавају. Стручњаци упозоравају да ће, уколико се нешто хитно не предузме, Србија ускоро остати без ових предивних објеката народног градитељства.

"Нажалост ти објекти се све више урушавају, а имам о и неке лоше примере у пракси да се објекти обнављају на потпуно непримерен начин. Ако не задржимо оно што је наше аутентично, изгубићемо без повратка оно што су нам наши преци оставили", каже арх. Горгдана Ранчев, УГ "Блакан-архитрав".

Стручњаци архитектуре из Србије и Бугарске сматрају да је народно градитељство Старе планине изузетно занимљиво, мало познато и недовољно истражено.

"Ово је неко последње време кад ми нешто можда можемо да урадимо на очувању ове врсте културног наслеђа. како села одумиру тако нестају и људи који о том наслеђу знају да се старају и који су се старали сво ово време. Једноставно држава њих не препознаје, јер села постају неприступачна и празна", каже Естела Радоњић, етнолог конзерватор Завода за заштиту споменика.

Универзитетски професори, који су учествовали на панел дискусији о значају традиционалне архитектуре, поручују да је образовање младих један од предуслова за очување народног градитељства.

"Студенти треба да се упознају са начином градње и да могу сами да направе зид или кућу од камена или набоја. Једноставно да у пракси упознају традиционалне материјале. Важно је учење из литературе, али је пракса незамењива", каже др Милена Металкова, професорка архитектуре.

За повратак природи и коренима неопходна је употреба еколошких, традиционалних материјала. Уз коришћење ових објеката за развој туризма и бољу заштиту државе културно наслеђе може бити сачувано за будуће генерације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи