Бициклом против аерозагађења у Ваљеву

Највећи еколошки проблем у Ваљеву је загађење ваздуха. Док се не пронађе начин да се смањи број индивидуалних ложишта, има поједниначних иницијатива да се бар смањи концентрација штетних материја у ваздуху. Студенти и средњошколци из неформалне групе "Екипа" раде на томе да бицикли постану јавни градски превоз.

Према истраживању неформалне омладинске групе "Екипа", 5,3 одсто Ваљеваца не вози бицикл, а 89 одсто подржало би иницијативу да бицикл буде јавни градски превоз.

"Углавном кад идем до продавнице, кад идем с`друговима у вожњу, до града. Да кажемо, пола дана сам углавном на бицикли", каже Огњен Вићентић из Ваљева.

Ваљево у архитектонском смислу није град љубитеља бицикала. Нажалост, бициклистима није наклоњена ни већина возача моторних возила.

"Возачи уопште нису пажљиви. Уколико виде да неко стоји и држи бицикл на пешачком прелазу, неће нико да стане", каже Јелена Лазаревић из Ваљева.

Негативни аспекти везани за употребу бицикала у Ваљеву нису поколебали младе људе са високим нивоом еколошке свести да започну своју мисију. Мањом употребом моторних возила, сматрају у "Екипи", смањило би се загађење ваздуха у граду. То је основна идеја истраживања које је финансирало Министарство за омладину и спорт.

"Пројекат смо развили по моделу из велења из Словеније. Они већ имају цео тај систем јавног бициклопревоза и ступили смо у контакт са извођачима који су тамо поставили све те станице и успоставили цео тај саобраћај, тако давећ имамо неке преговоре како би то могло битеи реализовано. Свакако, потребна нам је дозвола градске управе, а очекујемо европског донатора који би подражао цео тај пројекат у тој реализацији", каже Александар Панић, лидер омладинске групе "Екипа".

Од издувних гасова у Ваљеву има већих загађивача у току грејне сезоне.

"Добра идеја, али нажалост, неће решити проблем аерозагађења у нашем граду у зимском периоду. Зашто? Зато што имамо велики број, број индивидуалних ложишта који су углавном узрочници проблема који настају у зимском периоду у граду, а то су високе концентрације чађи, првенствено чађи и сада најновије, најновија мерења показују високе концентрације ПМ честица", каже Биљана Старчевић, дипл. физикохемичар Завода за јавно здравље Ваљево.

Свако смањење штетних материја у ваздуху је важно - истичу у "Екипи". Када би бицикл постао јавни превоз и то бесплатан, као у развијеним земљама, сигурни су да су би многи Ваљевци за превоз на краћим релацијама одустали од таксија, а не би упалили ни свој ауто.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи