Дан Михаила Ђурића у Шапцу

У Шабачкој гимназији, откривена је спомен-плоча Михаила Ђурића који је оставио неизбрисив траг у српској друштвеној мисли 20. века. Филозоф и социолог, академик, професор Правног факултета у Београду, свом родном граду, држави и науци дао је велики допринос. У оквиру Дана Михаила Ђурића, поред предавања о његовом животу и раду, у Библиотеци шабачкој одржано је и књижевно веће.

Михаило Ђурић рођен је у Шапцу 1925. године. Умро је у Београду пре шест година.

"Прошле године, када смо први пут организовали "Дан Михаила Ђурића" изразио сам наду и жељу да ова манифестација буде традиционална. Зато са поносом можемо рећи да испуњавамо обећања и будућим генерацијама остављамо видљив траг у сећању на змамените Шапчане", каже Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.

"Рад Душана Нешковића биће део ходника сећања и поноса у Шабачкој гимназији. Идеја је да чувамо дело Михаила Ђурића кроз тематске радионице наших матураната као и да следеће године организујемо такмичење посвећено његовом стваралаштву. Ходник чува успомену на познате ученике наше школе, којима се данас придружује и Михаило Ђурић. Када наши ученици буду пролазили поред овог рељефа, имаће прилику да досањају неке своје снове, да размисле о томе у којем правцу се креће њихова будућност и да изаберу своју професију. Искрено се надам да ће неко од наших садашњих ученика успети да досегне те звездане висине мудрости које је имао наш некадашњи ђак, знаменити филозоф", каже Маријана Исаковић, директорка Шабачке гимназије.

"Нема сумње да је Михаило Ђурић био један од најзначајнијих синова Шапца, један од најзначајнијих професора Правног факултета у Београду, Он је славу свог завичаја, свог факултета, пронео широм Србије, Европе па и света. Поздрављам овај симболични повратак Михаила Ђурића у његово завичајно окриље, посебно у Гимназију из које је кренуо ка великим храмовима наше културе и филозофије", каже проф. др Јовица Тркуља.




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара