Совембар у Кикинди

Познато је да је Кикинда највеће зимовалиште сова утина на свету и оне представљају препознатљив симбол града. Зато је новембар, месец посвећен овим симпатичним птицама, добио назив Совембар. Тим поводом локална Канцеларија за туризам већ годинама организује богат програм.

Током зимских месеци у крошњама стабала у центру Кикинди зимује и по више стотина сова. Оне су ноћне птице, што значи да дању спавају, а ноћу иду у лов. Гнезде се сваке године и имају од три до четири младунца. Веома су корисне, јер се хране глодарима, мишевима, волухарицама и другим ситним животињама.

"Ево, примера ради, само овде у Кикинди тих неколико стотина сова које бораве уштеде нам милионе евра сваке године, које би локални паори, наши земљорадници, задругари морали да користе, да би тај новац утрошили на уништавање тих истих глодара, а у исто време би изгубили летину и знатно би смањили приносе са својих њива", каже Милан Ружић, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

Сове су интересантне по томе што не праве себи гнезда, него се усељавају у гнезда других птица. Али, Кикинђани, као добри домаћини, за њих су направили еколошке кутије за гнежђење.

"Грађани Кикинде се труде да их не узнемиравају, да их чувамо, да их не ометамо и узнемиравамо, не рушимо гнезда и пазимо о јединкама", каже Мирослава Крнић, Секретаријат за заштиту животне средине града Кикинде.

"Пре три године донешен је програм о заштити, чувању и промовисању управо зимовалишта сова у Кикинди, који подразумева и остале активности, као што су мониторинг, проучавање исхране, прстеновање сова", каже Миодраг Булајић, члан Градског већа Кикинде.

Путем манифестације Совембар ученици основних и средњих школа су представили сове у литерарном и ликовном облику, презентовали своја знања о њима, а све то да се не заборави какво благо Кикинда поседује кад је у питању животињски свет.

"Наше сове смо правили од балона, глине, боје и новина."

"Ја знам о совама да су оне корисне, јер једу глодаре".

Манифестација Совембар у Кикинди, поред изложбе, у садржају има квизове о совама, филмове, бројање сова и предавања и креативне радионице на тему ушара у вртићима у граду и селима.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво