Јубилеј железничке станице у Кикинди

Пре 160 година, 15. новембра 1857. године, тачно у 15 сати, у Кикинду је стигао први воз на линији Сегедин-Кикинда-Темишвар. То је, несумњиво, један од најзначајнијих датума у историји града.

Ова деоница постала је део 700 километара дуге пруге Беч-Будимпешта-Базјаш. Тиме је Кикинда добила директну везу са европским центрима попут Париза, Лондона, Брисела и постала важан центар, раскрсница пруга, индустријски град. Тек много касније Кикинда добија нове пруге ка Суботици, Београду, Новом Саду, Ђали и Араду.

"Возови доносе невероватан напредак овом граду. Први парни млин, почиње се са производњом грађевинског материјала цигле и црепа, гради се први хотел, електрично осветљење изградњом електричне централ, почиње се са штампањем књига и новена, почиње се са производњом свиле и кудеље за италијанско тржиште, организује се јавни превоз путника од хотела до железничке станице за полазне возове...", каже Иван Симић, Друштво пријатеља железнице Кикинда.

О значају пруге говори податак да је 1857. године то била 13. пруга широког колосека изграђена у Европи. Значајна је и по томе што је на њој први пут примењен Морзеов телеграф за споразумевање и регулисање саобраћаја.

Овом трасом ишли су европски возови Оријент експрес, Остенде експрес, Балкан експрес и Симплон експрес брзином и до 140 километара на сат.

Негде на овој прузи књижевница Агата Кристи нашла је инспирацију за свој роман "Убиство у Оријент експресу" .Пруга је уништена током повлачења немачке војске 1944. године.

После Великог рата у Кикинду су се вратили возови и настављен је развој. Међутим, бројне околности су учиниле да Кикинда више није оно што је некад била, па је данас, уместо европске железничке раскрснице, постала само полазиште за две возне линије дневно - за Суботицу и Београд.




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво