У парку у Бањи Ковиљачи почела сеча болесних стабала

У Бањи Ковиљачи, Завод за заштиту природе одобрио је сечу око 150 болесних стабала. Још су анализе од пре 30 година показале да је то дрвеће у лошем стању, а ломљење сувих грана угрожавало је безбедност мештана и туриста.

Болесна стабла у бањском парку требала су, кажу, да се уклоне још шестдеседих година. Велики број дрвећа стар је око једног века, па се сеча стабала најпре врши из сигурносних разлога.

"Ризично би било да ходају грађани по парку, ветар кад дуне да не удари грана ".

"Али је било опасно и да се не уруши да неког не повреди, дотрајало стварно годинама то није обнављано".

Парк у Бањи Ковиљачи познат је по својој лепоти и историјској вредности. Због уништавања стабала део мештана изражава бојазан да ће парк изгубити свој естетски изглед.

"Ова стабла су већ остарела, она имају и потенцијалну опасност, када су у питању пролазници и ми ћемо након вађења ових стабала, приступити уношењу нових, тако да ће овај парк као што и до сад био, бити украс и Бање Ковиљаче и Лознице", каже Јанко Алексић, директор ЈКП "Наш дом".

Процес санације бањског парка радиће се у неколико фаза, а биће готов тек за десет година, а у том периоду посадиће се и 300 нових садница.

"Оно што је најбитније на овом простору јесте задржати и сачувати ту архитектонску целину, вратити високе лишћарке којима ће одговарати услови станишта и који ће затворити поново тај склоп какав је он и био", каже Бранко Милошевић, пејзажни архитекта.

Бања Ковиљача има један од најлепших и највећих паркова у Србији, а под зеленим површинама се налази чак двадесет седам хектара од чега је десет управо овде у парку, а седамнаест у шуми изнад и то је простор за који је покренут процес заштите.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи