Међународна изложба "Становање" у Нишу

Какви станови и куће се граде код нас, а какве су тенденције у архитектури у свету - може да се види на другој међународној изложби Становање коју организује Грађевинско- архитектонски факултет у Нишу.

Стручњаци кажу да се у пракси све више поштује струка и да идеје наших аутора не заостају за светом.

Минимализам који доминира у свету и код нас прихватљив је и за куће и за колективно становање. Стручњаци кажу да видљиве разлике у идејама нема.

"Морам само да констатутјем, није куртуазно, да се те разлике којих је неминовно било, све мање осећају", каже академик Бранислав Митровић, Архитектонски факултет Београд.

Међу 96 радова из целог света нашли су се и бројни већ реализовани пројекти домаћих аутора.

Једна од зграда нишких пројектаната приказана на изложби саграђена је прошле године, а архитекте кажу да се последњих година мишљење струке све више поштује.

"Људи врло погрешно раде тако што изму баш све на своју руку, врло често, мења се али не тако добро и не тако брзо, јер не схватају да кроз руку архитекте, кроз његово стваралаштво могу да се остваре", каже проф. др Александар Кековић, организатор изложбе.

Иако је у данашње време готово све, па и тенеденције у архитектури, доступно на интернету, оваква изложба много значи нарочито студентима.

"Изложеност силним информацијама и различитим примерима некако нас је олењила, па их не пратимо довољно, чини ми се да је ово добар информатор шта се догађа сев у свету", каже Милан Брзаковић, студент докторских студија.

"Могу да приметим да је ово године у доста већем обиму, и надам се да ће се традиција наставити, јер нама студентима то значи", каже Николета Стевановић, студент 4. године ГАФ-а.

Међународна изложба Становање, иначе бијеналног карактера, отворена је до 29. новембра у Павиљону у нишкој тврђави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи