Заједно против насиља над женама

Врањска полиција саопштава да је донето решење о задржавању мушкарца из околине Владичиног Хана због сумње да је физички напао мајку и претио да ће је убити. Учестале су вести о злостављању, нападима на жене, нарочито у партнерским односима. Уочи Међународног дана посвећеног борби против насиља над женама, у Врању је одржана трећа регионална конференција локалних мрежа Пчињског округа - "Наранџасти заједнички одговор насиљу над женама".

Несугласице, нетрпељивост, љубомора у партнерским односима најчеће доводе до агресивног, насилничког понашања. Од вређања до модрице кратак је пут, а пракса показује да већина жена дуго трпи насиље.

"Молим вас, немојте сада да нас водите кући, ја се страховито плашим. Кад чује за ово, доћи ће поново мој свекар, кућа је његова", каже жртва насиља, инсерт из филма СОС телефона Врање.

У последње време чешће се пријављује насиље. Жене је охрабрила и подршка у друштву, нови Закон о заштити и борби против насиља у породици који омогућава хитно реаговање, већа овлашћења институција.

"Број пријава насиља у породици и других видова насиља над женама, заправо показује да је овај закон, баш ово што ви кажете, охрабрио жене и да се на неки начин на насиље друкчије гледа од стране институција", каже Невена Петрушић, професор Правног факултета у Нишу.

"Оснаживање жена да постоје санкције, да постоји закон, да постоје органи и неко коме могу да се обрате", каже Љиљана Лончар, саветница потпредседнице Владе за родну равноправност.

СОС телефон Врање деценију и по непрекидно пружа подршку рањивим групама, жртвама насиља, трговине људима из Пчињског округа.

"За 15 година рада ми смо евидентирали више од 4.800 позива жена за помоћ и подршку које су звале СОС телефон Врање. Око 3.500 хиљаде жена је директно контактирало нас због проблема насиља у породици", каже Сузана Антић Ристић, СОС телефон Врање.

Од међународног дана борбе против насиља над женама до светког дана људских права обележавају се "Дани активизма", с акцентом на борбу против насиља над женама. Од почетка године у нашој земљи убијене су 23 жене у породичном насиљу.



Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво