Персонални асистенти помажу деци са сметњама у развоју

На територији општине Бор раде персонални асистенти, њих шесторо и помажу деци са сметњама у развоју да нормално похађају школу. Први пут, од Нове године овакве активности финансираће се из буџета, а за то је већ обучено двадесет персоналних асистената.

Матија је изгубио вид са три године, после операције карцинома. Редовно је на настави и иде у други разред. Од ове школске године на часовима са њим али и од школе до куће стално је асистенткиња.

"Како се зове твоја асистенткиња? Бојана. да ли се лепо слажете? Да", каже Матија Милутиновић из Бора.

"Одлично иде код њега одлично, што се тичематематике,има сецкане бројеве, значи ево ово, то су му бројеви, има лепак, зу су нам и заграде и иксеви, дај да покажемо свеску, шта си лепио. Шта сте данас рачунали", каже Бојана Костадиновић, персонални асистент.

Учитељица и Матијина мама смислиле су начин за математику коју овај дечак необично воли. Од ове године градиво прати уз помоћ уџбеника на Брајевом писму.

"Имали смо мало проблем око Брајеве азбуке, јер сам морала и ја да учим упоредо са њим, мама је ту исто асистирала кад је било потребно. Матија је савладао Брајево писмо, сада радимо на читању", каже Данијела Њемцуловић, учитељица.

За породицу деце са посебним потребама услуга персоналног асистента је драгоцена.

"Растерећенији је оно дан, он је срећнији, не знам, што је мало променио, што није само са мамом, задовољан је", каже Ана Перић Милутиновић, Матијина мама.

"Направили смо пилот пројекат преко невладиног сектора и то је ово што се тренутно дешава, тренутно има шест личних пратилаца за шесторо деце, а изменили смо у међувремену скупштинску одлуку, да би ту услугу увели, да буде и буџетска", каже Добрица Ђурић, члан Општинског већа општине Бор за социјалну политику и бригу о деци.

Матија на овај начин има прилику да расте са вршњацима, образује се и напредује у свом граду. Да није било разумевања у локалној заједници, најближа школа за њега била би у Земуну.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво