Подршка ђацима мигрантима у Врању

На Међународни дан детета, у Омладинском културном центру у Врању, премијерно је емитован спот који је настао у оквиру акције парламентараца основне школе "Светозар Марковић", као подршка новим ђацима из мигрантске популације. Деца су припремила и пано са порукама о њиховим правима, који ће после бити изложен у Прихватном центру.

"Право на живот, опстанак и развој. Право на недескриминацију, право на слободно време, уживање, одмор, игру, право на учешће у културним активностима, право на партиципацију", каже Богдан Стефановић, 13 година.

Знају деца која су њихова основна права, а и свесна су да у некој мери могу бити угрожена.

"Наш циљ данас је да сви заједно пошаљемо поруку да сви имамо обавезу да поштујемо дечја права, али и да их штитимо", каже Јефимија Најдић, 17 година.

"У циљу подршке деци из мигрантских и избегличких породица написати пријатељске поруке које ће бити качене на великом паноу и он ће бити изложен у Прихватном центру у Врању", каже Николина Конатаревић, 17 година.

Припремили су спот о правима детета, рецитације на различитим језицима, музичке композиције. У публици су ђаци основних и средњих школа, међу њима и деца мигранти.

"Ја у овом програму учествујем, певам песму од француске певачице Едит Пјаф, и желим да поручим да сви који слушају ову песму имају једнака права", каже Леонора Ристић, 12 година.

"Заједнички циљ нам је уствари да промовишемо обавезу поштовања права сваког детета", каже Сузана Пантовић, НВО Неxус.

Неки од проблема са којима се деца суочавају су сиромаштво, насиље, дискриминација. Приредба у Омладинском културном центру указује на то, али и промовише разумевање и подршку различитости.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво